Luchtig boekweitbrood met zaden

De meeste broden die ik heb gemaakt zijn vaak compact en vrij stevig. Dit heeft ook mijn voorkeur. Toch is zo’n zacht en soepele boterham op z’n tijd ook erg lekker. Voor de mensen die graag luchtig en soepel brood eten heb ik het volgende recept ontwikkeld. Dit brood bevat meer zetmeelproducten dan mijn vorige broodrecepten waardoor het beter kan rijzen, het minder snel uitdroogt en het zacht en soepel van textuur is.
Dit brood lijkt dan ook het meest op de conventionele tarwebroden en is uitermate geschikt voor mensen die plotseling glutenvrij dieet moeten volgen en graag brood eten. Het brood is erg makkelijk te maken: mengen, vormen, rijzen en bakken.

luchtigboekweitbrood10

  • Ingrediënten
  • 150 g boekweitmeel
  • 60 g ketan (kleefrijstmeel)
  • 40 g kikkererwtenmeel
  • 110 g tapiocameel
  • 35 g maïszetmeel
  • 10 g xanthaangom
  • 10 g rietsuiker
  • 7 g instant gist
  • 7 g zout
  • 20 g gebroken lijnzaad
  • 25 g sesamzaad
  • 20 g kokosolie
  • 350 g water
  • 3 tl appelazijn (biologisch)
  • 2 eieren, middelgroot
  • roomboter om in te vetten en te bestrijken

Hier koop ik mijn glutenvrije producten.

  1. Smelt de kokosolie op laag vuur en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Verwarm het water tot het handwarm is. Meng de droge ingrediënten in een grote kom en voeg het lauwwarme water, de azijn, de olie en de eieren toe. Kneed het deeg in een keukenmachine of met een handmixer met deeghaken. Vouw het deeg tussentijds met een deegschraper om. Mix en vouw tot alles goed gemengd is.
    luchtigboekweitbrood2    luchtigboekweitbrood3
    luchtigboekweitbrood16    luchtigboekweitbrood1
  2. Vet een broodbakvorm (ik gebruik een vorm van Chicago Metallic) van 25x13x8 cm heel licht in met roomboter en schep het deeg in de vorm. Verdeel het deeg over de vorm en strijk het glad met de deegschraper. Dek de vorm af met huishoudfolie en laat het 1½ uur rijzen op een warme plaats.
    luchtigboekweitbrood    luchtigboekweitbrood4
    luchtigboekweitbrood5    luchtigboekweitbrood6
  3. Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 210°C en kook alvast een halve liter water.
  4. Het brood is tot net over de rand van de vorm gerezen. Verwijder de huishoudfolie van de vorm en schenk het kokende water in een braadslede. Zet de braadslede onder en het brood in het midden van de oven. Verlaag de temperatuur naar 190°C en bak het brood 75 minuten. Haal na 20 minuten de braadslede uit de oven en verlaag de temperatuur naar 170°C.
  5. Haal het brood uit de oven en los het voorzichtig uit de vorm op een rooster. Leg een paar klontjes boter op de bovenkant van het brood en strijk het uit. Laat het brood helemaal afkoelen.
    luchtigboekweitbrood15    luchtigboekweitbrood8
    luchtigboekweitbrood13

4 thoughts on “Luchtig boekweitbrood met zaden

  1. Hoi Sierk,
    Wat een lekker brood is dit, zelfs na 2 dagen is het brood prima te eten. Na mijn diagnose van vorig jaar van een tarweallergie en lactose-intolerantie heb ik verschillende broden gekocht of zelf gebakken, maar echt lekker vond ik het niet. Nu eindelijk een brood wat echt smaakt en weltevreten is ????
    Dank je wel voor dit recept.
    Groetjes Wilma.

  2. Hoi! Wij zijn ook blij met dit recept. Mijn dochter houdt niet zo van heel compact brood. Ik gebruik dit recept nu als basis en vervang af en toe het boekweitmeel door teff-meel of havermeel. Met teff bevalt het best, wordt het ook een mooi donkerbruin brood van.

    Groetjes Magda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*