Lichtbruin brood (met teffmeel)

Afgelopen week heb ik een zak teffmeel binnen gekregen. Een graansoort waar ik nog nooit eerder mee gebakken heb. Teff heeft de kleinste graankorrel die er bestaat. Honderdvijftig van deze korrels hebben hetzelfde gewicht als één tarwekorrel. Dat betekent dat een groot gedeelte van de korrel uit de zemel en de kiem bestaat, hetgeen een hogere voedingswaarde geeft. Teff heeft een hoge waarde aan calcium, ijzer, proteïne, koolhydraten en vezels. De langzaam verteerbare koolhydraten zorgen voor een langer vol gevoel. De kleur van teff varieert van ivoorwit tot bruin tot roodpaars. Witte teffmeel is dus niet gezeefd en bevat de hele graankorrel. Dit meel is licht gomachtig, waardoor het goed als bindmiddel gebruikt kan worden in sauzen en soep.
Ik heb de witte variant, vanwege de kleur en de smaak. Het heeft een milde nootachtige zoetheid en doet mij in het volgende recept in de verte aan cake denken. Hier een recept voor lichtbruin brood.

lichtbruin brood

  • Ingrediënten
  • 375 g teffmeel, wit*
  • 375 g boekweitmeel*
  • 8 g xanthaangom*
  • 10 g kokosbloesemsuiker*
  • 10 g zout
  • 13 g instant gist
  • 1 ei (ca. 50 g)
  • 750 g lauwwarm water
  • roomboter, om in te vetten

*Waar koop ik deze producten?

  1. Vet een broodvorm in van 30x10cm en zet apart.
  2. Meng in een grote kom alle droge ingrediënten goed door elkaar. Voeg het water en het ei toe en mix met een elektrische mixer met deeghaken of een standmixer een egaal deeg. Schep het deeg af en toe om met een deegschraper. Het mixen hoeft niet lang maar moet wel goed gebeuren.
  3. Stort het deeg in de vorm en stamp met de scherpe kant van de deegschraper het deeg in de vorm. Strijk met de platte kant de bovenkant zo glad mogelijk.
  4. Zet een tweede bakvorm ondersteboven op de bakvorm met het deeg en trek er een plastic zak overheen (door de tweede bakblik heeft het deeg alle ruimte om te rijzen). Laat het deeg i.i.g. niet het afdekmateriaal raken. Zet het op een warme plek en laat een uurtje rijzen.
  5. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C.
  6. Haal voorzichtig de plastic zak en tweede broodvorm van het deeg. Snijd met een mes een patroon van 6 sneden van een halve centimeter diep in de bovenkant van het deeg. Zet in het midden van de oven en bak het deeg 55 minuten. Haal het brood uit de oven en stort voorzichtig uit de vorm. Laat het brood volledig afkoelen op een rooster.

lichtbruin brood 2

8 Replies to “Lichtbruin brood (met teffmeel)”

  1. Hallo! Dit ziet er uit als een mooi en gezond brood! Nu vroeg ik mij wel af of welk teffmeel je gebruikt; een broodmix of pure teff? En heeft het gebruik van kokosbloesemsuiker voordelen ten opzichte van ‘normale’ suiker voor het bakken?
    Marleen

    • Beste Marleen,
      Ik gebruik nooit een broodbakmix maar altijd pure ingrediënten. Voor dit recept kan je zowel bruine als witte teffmeel gebruiken. Het voordeel van kokosbloesemsuiker in dit brood zit hem vooral in de lage glycemische index. Je kan het vervangen door rietsuiker of evt. gewonen witte suiker.

  2. Hoi,

    Heb em gebakken! smaakt goed:) Maar direct aan het begin bij het deeg dacht ik al; is dit wel goed. het was meer een dik beslag dan een deeg en twijfelde dan ook over de 750 gr water….maar goed, gebakken en nu zit er dus en gat in het midden. als ik em snijd dan brokkelt de bovenkant eraf en is niet compact…de onderkant wel. Jammer want hij smaakt goed maar het snijden is een ergernis :)ik heb bruine teff gebruikt, maar misschien te weinig xanthaangom?

    • Beste Missrodie,
      Vervelend dat het brood niet goed is gelukt. Ik begrijp niet wat je bedoelt met ‘een gat in het midden’ en hoe het daar dan komt. Hoewel dit recept al wat ouder is en ik mijn broodrecepten steeds verbeter, kloppen de verhoudingen wel. Bij een glutenvrij brood is het deeg natter en dus niet met de handen kneedbaar. De textuur van het brood is altijd wat korreliger dan een tarwebrood, maar moet met een scherp mes wel gewoon te snijden zijn. Het lijkt erop dat er in het proces toch iets fout is gegaan. Wel fijn dat je tevreden bent over de smaak.
      Misschien dat je mijn laatste broodrecept een keer wilt proberen. Dit brood is een stuk verbeterd ten opzichte van het lichtbruine brood (met teffmeel). Je kan, als je dat wilt, de boekweitmeel vervangen door teffmeel. Verder kan je bij het lichtbruine brood recept experimenteren met de hoeveelheid xanthaangom. Gebruik dan 10 tot 12 gram i.p.v. de aangegeven 8 gram.

  3. Hallo Sierk,

    Wat een leuke, informatieve site. Fijn om je recepten te vinden. Ik ga ze een voor een uitproberen.
    Heb je toevallig een nieuwsbrief? Zou fijn zijn…
    Veel succes…

  4. Hallo, wat een luxe deze recepten. Gisteren het Teff brood gemaakt. Maar gierst gebruikt in plaats van Boekweit. Op een of andere manier vindt ik boekweit wat laf van smaak. Hoewel het brood nog niet perfect was, (iets te nat van binnen) smaakt het erg lekker. Ik heb geen last van gluten of zo maar ik wil een wat gezonder brood eten dan dat van Tarwe. Zowel gierst als Teff is erg gezond. Ik ben blij dat ik deze site gevonden heb.

    Inmiddels staat mijn zuurdesem van havermout en gierst ook al lekker te pruttelen, nog 2 dagen en dan kan ik daar ook mee aan de slag. Ik zal het resultaat zeker vermelden.

    • Dank voor de interesse. Dit vind ik zelf een heerlijk recept. Weliswaar met boekweit, maar zeker niet laf. Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*