Haverbanaanbrood

Wederom een broodrecept en ditmaal met haver en banaan. De haver zorgt voor een heerlijke bite in de korst en de banaan maakt het brood iets zoeter. Het brood heeft overigens geen overheersende bananensmaak waardoor het ook heel geschikt is voor hartig beleg. Gebruik een bakblik van Chicago Metallic (o.a. hier te bestellen). Deze hoef je niet in te vetten en na gebruik kan je het met een vochtig keukenpapiertje makkelijk afnemen.

haverbanaanbrood11

  • Ingrediënten
  • 14 g gist
  • 10 g rietsuiker
  • 550 g lauwwarm water
  • 200 g havervlokken
  • 200 g rijstebloem
  • 200 g teffmeel
  • 10 g xanthaangom
  • 1 eiwit
  • 75 g banaan
  • 30 g kokosolie
  • 9 g zout
  1. Doe in een kleine kom de gist, de suiker en 50 g water. Roer goed door en laat 5 minuten staan of totdat het is gerezen.
  2. Maal in een keukenmachine de havervlokken tot meel (Hoeft niet helemaal fijn te zijn, er mogen ook nog kleine stukjes vlokken in zitten). Smelt de olie in een pannetje op laag vuur tot ze gesmolten is en zet apart. Pureer de banaan glad en zet apart.
  3. Doe de havermeel, rijstebloem en teffmeel in een kom en roer er de xanthaangom door. Voeg het gistmengsel en het overige water toe en mix met een elektrische handmixer (of gebruik een keukenmachine) totdat het water is opgenomen. Schep het deeg met een deegschraper nog goed om.
    haverbanaanbrood1    haverbanaanbrood2haverbanaanbrood3
  4. Voeg de eiwit, de afgekoelde kokosolie, banaan en het eiwit toe en mix wederom alles een paar minuten goed door.
    haverbanaanbrood4    haverbanaanbrood5
  5. Schep het deeg in delen in een bakvorm (evt. ingevet) van 22x11x7cm waarbij je het deeg steeds goed aandrukt en verdeelt in de vorm. Hiermee voorkom je luchtbellen en dus gaten in het brood.haverbanaanbrood6
  6. Strijk de bovenkant met de schraper glad en maak met een scherp mes een inkeping van een ½ cm diep over de lengte.
    haverbanaanbrood8    haverbanaanbrood7
  7. Dek de vorm af met een grote schaal en laat het brood 30 tot 45 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C.
    haverbanaanbrood9    haverbanaanbrood10
  8. Als het volume ongeveer is verdubbeld, zet dan het deeg op de onderste stand in de oven. Bak het brood 80 tot 85 minuten. Laat het brood voorzichtig uit de vorm glijden en laat het afkoelen op een rooster.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*