Brood van WinkelGlutenvrij.nl

Onlangs heb ik vier broden van webwinkel WinkelGlutenvrij.nl ontvangen. Ze hebben 10 nieuwe broden ontwikkeld waarvan ik het boekweitbrood, het bananenbrood, het aardappelbrood en het uienbrood heb geproefd. Verder hebben ze nog een meergranen boerenbrood, een bio goudkorst, een rozijnenbrood, een landbrood, een zonnebloemzaadbrood en een boerenbrood in hun assortiment. Momenteel geven ze een introductiekorting: 3 broden naar keuze voor 10 euro.

winkelbrood10
van links naar rechts: boekweitbrood, bananenbrood, aardappelbrood en uienbrood

Het doel van WinkelGlutenvrij.nl was het ontwikkelen van broden die niet alleen goed van smaak zijn, maar ook nog gezond. De broden zijn gebakken met een zoutvervanger en hebben daardoor een laag zoutgehalte. Verder zijn de broden vrij van kunstmatige kleurstoffen, smaakversterkers en genetische gemanipuleerde grondstoffen. De broden zijn uiteraard glutenvrij en daarnaast ook lactose-, tarwezetmeel-, soja-, noten-, maïs-, guargom- en kippeneivrij

Mijn bevindingen:
Bij het uitpakken viel me op dat de broden vrij klein zijn en dat de grootte per brood verschilt. Daarbij zijn de broden voorgesneden in ca. 18 sneetjes van ongeveer 1cm dik.

winkelbrood2Boekweitbrood 750 g: Het brood is in de hoogte de grootste van de vier. De geur van het brood doet denken aan een volkorenbrood, maar de kleur is lichter dan een volkoren brood. De textuur van het brood ziet er luchtig uit en voelt in het midden van een sneetje sponsig aan. De kontjes en de randen van het brood voelen droog aan. Het brood is kruimelig en breekt snel, wat niet geheel vreemd is voor een glutenvrij brood. De smaak van dit brood is neutraal en heeft een licht zure nasmaak. Het doet me daardoor een klein beetje denken aan een zuurdesembrood. De boekweit is niet echt duidelijk aanwezig in de smaak, alleen als je de korst met de gebroken boekweitkorrels eet. Een boekweitbrood dat voor slechts 9% uit boekweitmeel bestaat, is wat mij betreft geen boekweitbrood. Ik zou graag zien dat er meer boekweitmeel in verwerkt wordt. Ik adviseer om dit brood te eten met hartig beleg of maak er tosti’s van i.v.m. de grootte.

winkelbrood9

Ingrediënten: rijstmeel, water, aardappelzetmeel, boekweitmeel 9%, gist, palmolie, glucose, zoutvervanger, verdikkingsmiddel (hydroxypropylmethylcellulose), citroenzuur.
Allergieinfo: vrij van gluten, ei, tarwe, lactose/melk, maïs, soja, noten

winkelbrood3Bananenbrood 750 g: Dit brood heeft op het oog een iets minder luchtige textuur dan het boekweitbrood en is daarmee ook een stuk lager in hoogte. De kleur doet het meest denken aan een volkorenbrood. De textuur is minder sponzig en voelt iets stugger dan zijn voorganger. Naar de randen toe en de kontjes wordt het brood droger. Het bananenmeel is in de smaak goed terug te vinden maar overheerst niet. Het brood heeft daardoor een licht zoete smaak. Het is een smaakvol brood en zal het goed doen met zoet beleg of bij het bakken van wentelteefjes.

winkelbrood8

Ingrediënten: rijstmeel, water, aardappelzetmeel, bananenmeel 9,4%, gist, palmolie, glucose, zoutvervanger, verdikkingsmiddel (hydroxypropylmethylcellulose), citroenzuur.
Allergieinfo: vrij van gluten, ei, tarwe, lactose/melk, maïs, soja, noten

winkelbrood5Aardappelbrood 750 g: Hoewel er in de bovenstaande broden ook aardappelzetmeel wordt gebruikt, hebben ze in dit brood tevens aardappels verwerkt. De kleur van het brood is zo wit als aardappel, en is dus te vergelijken met een witbrood. Het brood is in hoogte een fractie lager dan het bananenbrood. De textuur van het brood is het meest compact en is het stugst van de vier, maar daardoor niet taaier. Integendeel, dit brood heeft de meest zachte korst en lijkt het minst droog. De aardappel is wel goed te proeven maar is alles behalve storend. Hoewel je wel het gevoel hebt in een aardappel te bijten, hetgeen waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een grote hoeveelheid zetmeel. De aardappels geven het brood een nootachtige smaak. Voor zowel zoet als hartig beleg geschikt.

winkelbrood7

Ingrediënten: rijstmeel, aardappel 33%, water, aardappelzetmeel 12%, gist, inuline, palmolie, zoutvervanger, verdikkingsmiddel (hydroxypropylmethylcellulose), citroenzuur.
Allergieinfo: vrij van gluten, ei, tarwe, lactose/melk, maïs, soja, noten

winkelbrood4Uienbrood 600 g: Het kleinste brood van de vier, maar dat heeft met het gewicht te maken. De geur van de gebakken uien ruikt rijkelijk en de hoeveelheid is prima gedoseerd. De kleur, textuur en luchtigheid komen overeen met het boekweitbrood. De smaak van het brood is neutraal maar wordt natuurlijk overheerst door de gebakken uien. Een heerlijk stukje brood bij een willekeurige soep. Of gratineer een sneetje met belegen kaas in de oven, voor in de uiensoep. Mijn favoriet van deze vier broden.

winkelbrood6

Ingrediënten: rijstmeel, water, aardappelzetmeel, gebakken ui, gist, palmolie, glucose, zoutvervanger, verdikkingsmiddel (hydroxypropylmethylcellulose), citroenzuur.
Allergieinfo: vrij van gluten, ei, tarwe, lactose/melk, maïs, soja, noten

Algemene indrukken:

 • De broden zijn vrij klein, wat niet ongewoon is voor een voorverpakt glutenvrij brood. Dit zal deels te maken hebben met het feit dat glutenvrij brood snel breekt. Kleine sneetjes hebben weinig bij elkaar te houden en zullen dus minder snel breken. Toch zou het fijn zijn als er broden op de markt verschijnen, zonder meelverbeteraars en andere genetisch gemanipuleerde ingrediënten, die nog wat groter zijn.
 • De kontjes en de randen van het brood zijn ietwat droog.
 • Het is erg fijn dat de ingrediënten van de broden vrij zijn van kunstmatige kleurstoffen, smaakversterkers en genetisch gemanipuleerde grondstoffen. Een goed voorbeeld in de broodindustrie.
 • De zoutvervanger doet zijn werk goed. Het brood smaakt niet zoutloos, maar is minder zout dan de meeste broden. Het is slechts een kwestie van tijd om hier aan te wennen, dunkt me. Met deze broden zijn we een stap in de goede richting van een gezonde voeding.
 • De broden zijn voorgesneden. Voor de meeste mensen prima, maar ik snijd graag mijn eigen boterhammen. Voor onder andere een wentelteefje gebruik ik liever een dikke boterham. Daarbij blijft een ongesneden brood langer vers.
 • Een gemis in het assortiment is toch wel een zuurdesem brood. Voor mensen die slecht gist verdragen. Daarbij zorgt zuurdesem voor een betere houdbaarheid en een rijke smaak.
 • Voor mensen die graag brood eten maar niet graag brood bakken of kunnen bakken, biedt WinkelGlutenvrij.nl met dit brood een goed en gezond alternatief.
 • Het brood wordt zuurstofarm verpakt waardoor het ongeopend lang te bewaren is. Handig voor de vakantie.

2 Replies to “Brood van WinkelGlutenvrij.nl”

 1. Volgens mij zitten er in de meeste van dit soort broden wel smaakversterkers, namelijk de zoetstof glucose (= suiker).
  Verder kan niet iedereen tegen gist en dan zou je op zoek kunnen gaan naar een glutenvrij zuurdesembrood. Deze die zijn niet makkelijk te vinden, dus wellicht is het dan een optie om zelf brood te bakken.

  • Beste Martin,
   Kijk eens bij mijn broodrecepten, daar heb ik een aantal zuurdesemrecepten tussen staan. Momenteel druk bezig met het vernieuwen en verbeteren van zuurdesembrood (zonder kunstmatige smaakversterkers).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*