Boekweitbrood

Een glutenvrij brood bakken is een hekel punt voor de broodindustrie, laat staan voor de thuisbakkers. De broden rijzen niet voldoende, hebben een vreemde textuur en zijn vaak erg droog.
Al een jaar lang ben ik bezig om een goed basisbrood te ontwikkelen door te variëren met meelsoorten, bindmiddelen en rijsmiddelen, het verschuiven van verhoudingen en verschillende baktemperaturen. Mijn doel: Een brood dat luchtig en zacht van textuur is, smaakvol en zoveel mogelijk pure ingrediënten heeft, en door iedereen thuis te bakken is. Met het onderstaande recept denk ik een stap verder te zijn naar mijn zoektocht voor het ultieme glutenvrije basisbrood.
De kokosvezelmeel gebruik ik om de textuur te verbeteren, evenals de olie. Laat je niet misleiden door de kokos als je er niet van houdt. De geur en smaak zijn nihil na het bakken. Gebruik eventueel ontgeurde kokosolie. De houdbaarheid van het brood is ook verlengt ten opzichte van mijn andere gistbroden. Minimaal 3 dagen blijft het brood goed bij ‘normale’ omstandigheden. Dat wil zeggen, bewaar het brood na afkoelen luchtdicht en op een niet te warme plek.
Bij de beschrijving heb ik een uitvoerige fotoreportage toegevoegd, hopende hiermee iedereen te overtuigen van het eenvoudige bereiden.

Tip: gebruik een bakblik van Chicago Metallic (o.a. hier te bestellen). Deze hoef je niet in te vetten en na gebruik kan je het met een vochtig keukenpapiertje makkelijk afnemen. Ik gebruik de bakvorm van 22x11x7cm. Vet een andere kwaliteit bakvorm evt. in met roomboter of bekleed het met bakpapier.

boekweitbrood

 • Ingrediënten
 • 300 g rijstebloem/meel
 • 210 g boekweitmeel
 • 90 g kokos(vezel)meel*
 • 10 g xanthaangom*
 • 10 g rietsuiker
 • 12 g instant gist
 • 1 eiwit (van een groot ei, ca. 35 g)
 • 50 g kokosolie
 • 8 g zout
 • 600 g water, lauwwarm

*waar kan ik deze producten kopen?

 1. Doe in een kleine kom de gist, suiker en 50 g water en roer goed door. Laat 5 tot 10 minuten staan tot het mengsel gaat borrelen. Doe de kokosolie in een pannetje en laat het op laag vuur smelten. Laat het vervolgens afkoelen.
  boekweitbrood3    boekweitbrood2boekweitbrood7    boekweitbrood8
 2. Doe de rijstebloem, boekweitmeel, kokosmeel en xanthaangom in een grote kom en meng goed.
 3. Doe bij het meelmengsel het overige water (550 g) en het gistmengsel en mix met een handmixer met deeghaken of een standmixer het deeg goed totdat het meel al het water heeft opgenomen. Gebruik tussendoor een deegschraper om het deeg om te scheppen. Het moet een mooi egaal deeg worden.
  boekweitbrood1    boekweitbrood4boekweitbrood9
 4. Voeg de olie, het eiwit en het zout toe en mix verder. Schep nu ook een paar keer met de deegschraper het deeg om en mix dan weer verder. Je hoeft het deeg niet lang te mixen, maar het moet wel goed gebeuren.
  boekweitbrood5
 5. Druk het deeg in delen in de bakvorm (lees de tip bij de inleiding) en strijk dan de bovenkant glad met de schraper. Je kan ook al een bolling maken door met de schraper lichtjes van de zijkanten naar het midden te strijken. Snijd het brood in de lengte een ½ cm in met een scherp mes. Dit hoef je niet te doen, maar dan is de kans dat het brood her en der scheurt wel aannemelijk, hetgeen niet erg is.
  boekweitbrood10    boekweitbrood11boekweitbrood13    boewkeitbrood12boekweitbrood15    boekweitbrood14boekweitbrood20
 6. Dek het deeg af met bijvoorbeeld een grote kom en laat het 45 minuten rijzen op een warme plek. Als je niet zo’n grote kom hebt kan je het ook afdekken met een met olie ingevet stuk huishoudfolie. Leg de folie er dan los op, dus niet strak inpakken.
  boekweitbrood16    boekweitbrood17boekweitbrood19
 7. Verwarm de oven voor op 200 °C en zet het ovenrekje op de onderste stand.
 8. Zet het brood in de oven en bak het in 65 tot 70 minuten gaar.
 9. Haal het brood uit de oven en stort het heel voorzichtig op een rooster om af te laten koelen.
  boekweitbrood21    boekweitbrood18

 

6 Replies to “Boekweitbrood”

 1. Ik heb dit brood gebakken. Het brood was goed gerezen, maar tijdens het bakken zakte het weer. Ik heb de oven voor verwarmd op 200 graden onder- en bovenwarmte. Na 60 minuten bleek het van binnen nog vochtig/kleverig te zijn De korst was mooi en het smaakte ook lekker. Wat zou ik verkeerd hebben gedaan?

  • Beste Els,
   Jammer dat het brood niet goed is gelukt. Als je alle ingrediënten hebt gebruikt en alles goed hebt gemengd moet het brood zonder in te zakken goeduit de oven komen. Het lijkt erop dat het brood nog langer in oven gebakken had moeten worden. Helaas verwarmt elke oven anders waardoor baktijden verschuiven. Verleng de volgende keer de baktijd met 10 minuten. Als de korst te bruin wordt kan je het afdekken met een stuk aluminiumfolie. De binnenkant moet niet te kleverig en vochtig zijn. Het moet er gegaard uitzien.

 2. Leuke website
  Ik bak zelf al aantal jaren boekweitbrood voor een dochter net veel intoleranties en heb lang geëxperimenteerd om een goed brood te kunnen bakken maar ik was blij met dit recept echter het brood is nauwelijks gerezen wel goed van geur en structuur dus wel eetbaar maar heel compact
  Heb het recept exact gevolgd behalve xanthaan heb ik aardappelzetmeel gebruikt het is geen mooi hoog brood zoals op Uw foto wat doe ik fout?
  Mvegr Ineke

  • Beste Ineke,
   Xanthaangom is een bindmiddel en is noodzakelijk voor het brood. Zonder bindmiddel kan een glutenvrij brood niet rijzen. Andere bindmiddelen zijn bijvoorbeeld guargom en psyllium husk.

   Succes bij het volgende brood!

  • Beste Ria,
   Ja dat kan. Houd wel rekening met het ontbreken van gluten in boekweitmeel en dus niet te veel ervan gebruiken. Dit is noodzakelijk om het deeg te laten rijzen. Spetmeel heeft zelf ook al niet heel veel gluten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*