Boekweitbrood (versie 2)

Met dit boekweitbrood kan ik spreken van een vooruitgang in het glutenvrij broodbakken. Ditmaal is de textuur minder korrelig en breekbaar, en een stuk luchtiger dan de vorige varianten.
Dit is te danken aan het gebruik van arrowroot. Een bindmiddel dat uitstekend bewerkbaar is en een goede bindkracht heeft. Het is een zetmeelrijk product en beïnvloed de smaak en geur nagenoeg niet.
De viscositeit van het deeg ligt lager dan de vorige en doet aan als een dik beslag. Een bakvorm is daarom noodzakelijk. Gebruik een bakvorm van Chicago Metallic (o.a. hier te bestellen) of vet andere bakvormen in met roomboter.

boekweitbrood12

 • Ingrediënten
 • 300 g boekweitmeel
 • 250 g rijstebloem
 • 50 g arrowroot*
 • 10 g xanthaangom*
 • 8 g zout
 • 1 eiwit, van een middelgroot ei
 • 580 g water, handwarm
 • 20 g kokosolie
 • 10 g rietsuiker
 • 12 g instant gist
 • zonnebloemolie om te bestrijken

*Waar kan ik deze producten kopen?

 1. Doe 50 g handwarm water, de gist en de suiker in een kommetje en roer goed door elkaar. Laat dit 10 minuten staan. Smelt de kokosolie op laag vuur en laat afkoelen.
 2. Meng ondertussen de meel, de bloem, de arrowroot en de xanthaangom door elkaar. Voeg het gistmengsel en het overige water toe. Meng met een elektrische mixer met deeghaken of een standmixer het water door de droge ingrediënten. Schep met een deegschraper het deeg tussentijds om tot een mooi egaal deeg ontstaat.
  boekweitbrood1    boekweitbrood2boekweitbrood3    boekweitbrood4
 3. Voeg de olie, het zout en het eiwit toe en mix verder tot alles goed gemengd is. Schep nu ook tussentijds het deeg om met de deegschraper.
 4. Schep het deeg in een bakblik van 25x13x8 cm. Druk het deeg vanuit het midden in de vorm. Strijk het glad met de deegschraper. Bestrijk de bovenkant van het deeg met een beetje zonnebloemolie. Snijd met een scherp mes het deeg een centimeter in over breedte, lengte of in diagonalen.
  boekweitbrood5    boekweitbrood6boekweitbrood7    boekweitbrood9
 5. Dek de vorm losjes af met een stuk huishoudfolie. Zorg daarbij dat de folie met de rijs mee kan bewegen.
 6. Laat het deeg op een warme plek 40 minuten rijzen en verhit ondertussen de oven voor op 200 °C.
  boekweitbrood10    boekweitbrood11
 7. Verwijder voorzichtig de folie en zet de vorm onder in de oven en bak het 65 minuten.
 8. Haal de vorm uit de oven en los het brood voorzichtig op een fijn rooster en laat helemaal afkoelen.
  boekweitbrood13

15 Replies to “Boekweitbrood (versie 2)”

 1. Kan ik ook arrowroot aan het basisbrood voor de broodbakmachine toevoegen? Xanthaangom kan ik niet tegen. Het brood ziet er heerlijk uit!

  • Beste Hilde,

   Arrowroot is een zetmeel en dus een bindmiddel. Echter, je kan xanthaangom niet vervangen door arrowroot. In plaats van xanthaangom zou je kunnen experimenteren met guargom en/of psyllium husk (als je hier wel tegen kunt).

 2. Hartelijk dank voor dit recept! Het brood smaakt heel lekker en heeft een goede structuur. Ik stond een beetje sceptisch t.o.v. de hoeveelheid water, maar dit was volledig onterecht. Het brood is absoluut niet droog, wat bij glutenvrij brood toch vaak het geval is. Aangezien ik geen wit van ei verdraag, heb ik dit vervangen door “no egg”. Dit was smullen geblazen!

  • Graag gedaan! Ook fijn om te weten dat ‘no egg’ ook werkt i.p.v. eiwit van het kippenei. Daar ga ik ook maar eens mee experimenteren en dat scheelt weer een allergie.

 3. Hallo,

  Hoe pas ik dit recept toe voor een broodbakmachine? Is dit een kwestie van de droge en natte ingrediënten van elkaar scheiden en toevoegen?

  Bedankt,
  Sigrid

  • Beste Sigrid,
   Met bakmachine’s heb ik geen ervaring. Maar als je zelf het programma/temperatuur in kan stellen doe dan direct alle ingrediënten bij elkaar. Wel eerst de droge ingrediënten mengen. Volg de tijden zoals in het recept staan aangegeven. Helaas zijn veel machine’s ingesteld op glutenbrood, namelijk lang kneden, rijzen, kneden en afbakken. Deze programma’s werken niet voor glutenvrij brood.

 4. Hallo,

  Bedankt voor uw reactie. Gelukkig hebben wij een glutenvrij programma op de BB Machine (1,5 uur), dus ik ga het gewoon proberen :).
  Ik zal wel laten weten of het is gelukt.

  Bedankt! Sigrid.

 5. Hallo,

  We hebben het recept geprobeerd in onze broodbakmachine (1,5 uur programma) en het brood is echt heel goed gelukt! De ‘binnenkant’ van het brood is hetzelfde als die van u op de foto en de buitenkant is mooi bruin. De bovenkant van het broodje is wel iets ingezakt. Weet u misschien hoe dit komt?

  Sigrid

  • Beste Sigrid,
   Bedankt voor het testen met de broodbakmachine. Wat betreft het inzakken; dat gebeurt ook bij mijn brood maar dan aan de onderkant. Ik heb hier helaas nog geen oplossing voor. Wellicht heeft dit te maken met de hoge mate van luchtigheid in het brood waardoor de relatief kleine hoeveelheid deeg de overspanning niet aan kan. Een oplossing zou zijn dat het brood minder rijst en dus minder luchtig wordt. Daarom neem ik bij dit brood het inzakken maar voor lief.

 6. Goedenavond,

  Ik heb dit recept reeds anderhalf jaar geprobeerd en met succes: het brood is heerlijk. Nou heb ik inmiddels een zoon en ik heb gelezen over arsenicum in rijstproducten. Ik wil de rijstebloem dus vervangen voor een ander soort bloem. Welke is hier geschikt voor?

  Hartelijke groet,
  Sigrid.

  • Bedankt voor uw snelle reactie! Waarmee kan ik de maiszetmeel, eieren en appelazijn vervangen?

   Hartelijke groet
   Sigrid.

   • Maiszetmeel door tapiocazetmeel of aardappelzetmeel, eieren door ei-vervanger en appelazijn door citroensap.

    • Super! Ik ga het wederom proberen met onze broodbakmachine. Ik laat weten wat het resultaat is.

 7. Goedemiddag,

  We hebben het recept dat u had doorgegeven geprobeerd en het is gelukt hoor! Het brood is superlekker. Het komt er weliswaar wat ongelijkmatig uit, maar verder is het brood heel soepel.
  We hebben er 1 gemaakt met enkel chiazaad en 1 met chiazaad en lijnzaad. Beiden even goed.
  De kokosolie hebben we vervangen door olijfolie en verder heb ik de eieren weggelaten.
  Bedankt weer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*