Over Weltevreten

Weltevreten is een foodblog met glutenvrije recepten en informatie over voedsel. Weltevreten richt zich in eerste instantie op mensen met coeliakie, maar is daarnaast ook interessant voor mensen die graag op een alternatieve wijze bakken en koken waarbij glutenproducten geen rol meer spelen. Zij die hun spijs willen verbreden en minder afhankelijk willen zijn van tarweproducten.

Advies voor de mensen zonder glutenallergie: Blijf gewoon, hetzij een stuk minder, glutenproducten eten. Kies eventueel voor ‘vergeten’ graansoorten zoals spelt of rogge. Laat je lichaam niet ontwennen van gluten.

Advies aan allen: Eet gevarieerd, voldoende maar niet te veel. Vervang eens een boterham door havermoutpap of een groente-fruit salade. Of neem een handje met gemengde noten, zaden en gedroogde vruchten in plaats van een Snicker. Eet voordat je energie nodig hebt. Eet ’s ochtends voldoende om overdag aan het werk te gaan. Maar nuttig een karige maaltijd als je ’s avonds op de bank gaat hangen of vroeg naar bed gaat.

En zeker niet onbelangrijk: Vermijd een taartje of een zak chips niet. Maar zie dit als een uitzondering en niet als een gewoonte. Maak zo veel mogelijk zelf om de controle te houden op hetgeen wat je binnen krijgt. Laat je niet misleiden door hypes op voedselgebied en luister en kijk naar je lichaam.

En het meest belangrijke: Proef je voedsel en geniet ervan!

Sierk van Meeuwen